Anigmàti-k, és un projecte d’animació lectora dedicat a temàtiques i públic juvenil.
PREPARACIÓ I DIVULGACIÓ
Com cada any la temàtica del projecte ha estat triada per la joventut participant de la trobada d’Anigmàti-k de l’edició anterior. La temàtica d’Anigmàti-k 2021 gira al voltant de la igualtat de gènere.
Els llibres a partir dels quals es treballa tot el projecte són:
- Akelarre (Ame Soler)
- Som les netes de les bruixes que no vau poder cremar (Ame Soler)
- El diari lila de la Carlota (Gemma Lienas)
Es duen a terme diferents actuacions per a donar a donar a conèixer el projecte entre la població jove de la Mancomunitat de Penyagolosa-Pobles del Nord, la Mancomunitat de El ports i la Mancomunitat de l’Alt Maestrat, amb el suport de les biblioteques de Vilafranca i la biblioteca d’Atzeneta del Maestrat.
Des del Servei de joventut de la Mancomunitat de Penyagolosa-Pobles del Nord, conjuntament amb el Casal Popular d’Atzeneta es realitza la següent actuació: Al llarg d’una setmana, cada dia, els/les joves es troben un nou cartell a la parada de l’autobús (tant a Atzeneta com a Vistabella). Cadascun dels cartells té relació amb algun aspecte que proposa reflexionar sobre situacions referents a la igualtat de gènere. Així, el primer dia troben unes imatges relacionades amb el ‘síndrome pitufina’, el segon dia troben cartells sobre la imatge de la dona a la publicitat o programes de TV; el tercer dia troben lletres de cançons masclistes; el quart dia, troben una vinyeta de còmic relacionada amb els valors masculins; i el cinquè dia troben un enigma relacionat amb els estereotips de gènere.
A més de l’actuació anterior, el dimecres es fa entrega a l’alumnat d’ESO i de Batxillerat d’una carta on hi ha un missatge secret (només es pot llegir si et poses les ulleres que estan a dins del sobre) per mitjà del qual es convida a els/les joves a venir a la biblioteca d’Atzeneta el divendres 7 de maig de 2021.
Gent jove provinent dels municipis de Vistabella i Atzeneta es troben a la biblioteca d’Atzeneta. Es realitzen diferents dinàmiques per a donar a conèixer el projecte i com es durà a terme. En acabar la sessió, els assistents es divideixen el grups i decideixen tornar- se a trobar el dia 21 de maig a Vistabella.
DESENVOLUPAMENT
Des de les diferents biblioteques que participen del projecte, s’han posat a disposició de la gent jove diferents exemplars dels llibres proposats per a l’edició d’enguany. Els/les joves han llegit diferents fragments dels llibres i han reflexionat sobre la igualtat de gènere a la nostra societat. A partir d’aquí, s’ha començat a treballar en quin tipus de producte es vol realitzar per a la trobada d’Anigmàti-k.
Els/les joves de la Mancomunitat de Penyagolosa-Pobles del Nord, després de diverses sessions, decideixen realitzar l’enregistrament d’un anunci publicitari. Aquí en podeu veure el resultat.
Pel que fa a la gent jove de Els Ports ells/es decideixen escriure el seu propi “Manifest feminista”. Escriuen el Manifest en un full de paper el qual, a través de la papiroflèxia, creen roses que reparteixen pel carrer, bústies, cotxes, finestres o portes de totes les dones del poble. Aquesta acció va sorgir de la necessitat de donar gràcies a les dones que han construït i mantingut el poble. Dones que en moltes ocasions es troben a l’ombra de la societat o que han patit violències masclistes. Xiquetes, joves, àvies o mares que segueixen endavant per fer ressò de qui són i reivindicar d’on venen.
TROBADA ANIGMÀTI-K 2021
Ares del Maestrat va ser la localitat triada per a emplaçar la III Trobada d’Anigmàti-k, que enguany ha destacat per un marcat perfil i enfocament feminista amb el qual es van estudiar i van analitzar diferents obres literàries. A més, la present edició comptava amb la participació d’Ame Soler, de Tres Voltes Rebel. D’aquesta manera, dimarts passat 20 de juliol es va celebrar la proposta cultural durant una jornada intensa carregada d’actes, que van confluir en una posada en comú de coneixements i reflexions per part de les persones assistents. Així doncs, la tercera edició d’Anigmàti-k va iniciar a les 11h la seva presentació, que ràpidament va donar pas al primer punt de la programació on es van estudiar obres literàries des de punts de vista feministes complementaris als enfocaments originals.
La intervenció d’Ame Soler, aportant tints reivindicatius característics de Tres Voltes Rebel, es va celebrar a la vesprada, i va donar pas a les conclusions finals de la jornada raonades per les joventuts assistents de les comarques del Maestrat i dels Ports. En essència, aquest projecte parteix de la lectura com a eix vertebrador de la cultura i societat de les generacions més joves, amb la participació ciutadana, la col·laboració i l’aprenentatge feminista com a senyals d’identitat.